was successfully added to your cart.

Grote kans dat jouw paard ook weleens een blessure heeft gehad of ziek is geweest. Dan baal je als een stekker en vraag je jezelf af ‘had ik het kunnen voorkomen?’. Paarden zijn van nature meesters in het verbergen van hun pijn en gaan compenseren in hun lichaam om maar te kunnen blijven bewegen. Helaas kunnen ze niet praten en daarom is er voor ons als eigenaar de schone taak weggelegd om problemen op tijd te signaleren. En laat nu juist de hedendaagse technologie in de vorm van sensoren en apps ons daar een handje bij kunnen helpen.

Wij (paardenmensen) houden niet zo van verandering. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat de paardensport een van de laatste sporten is waar technologie nog nauwelijks is doorgedrongen. Inmiddels zijn er een aantal meetsystemen die je tijdens het trainen kan gebruiken. Denk daarbij aan de teugeldruksensoren van IPOS of de trainingssensor van Equestic. Maar behalve sensoren die meten wat je traint, zijn er ook app’s die je kunnen helpen om het welzijn van je paard te monitoren.

App #1                 Equine Body Conditioning Scoring
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de paarden en pony’s in Nederland te dik is. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben zoals hoefbevangenheid, suikerziekte of koliek. Het is dus goed om zelf ook te kunnen bepalen of jouw paard/pony in de gevarenzone zit. Een veel gebruikte techniek is de Body Condition Score (BCS) van Henneke waarbij je de hoeveelheid vet van je paard beoordeelt. Het beoordelen bestaat uit zowel kijken als voelen en je kent een score van 1-9 toe aan de volgende zes gebieden:

  • langs de nek
  • naast de schoft
  • achter de schouder
  • de ribben
  • de ruggengraat bij de lendenen
  • de staartwortel

Het beste is om iedere 6 weken de BCS van je paard te beoordelen zodat je op tijd weet of het gewicht van je paard verandert. Maar het is eerlijk gezegd best wel een klus om dit elke keer vast te leggen. Dat dacht een tweetal professoren aan de Universiteit van Glasgow waarschijnlijk ook en daarom hebben zij de app ‘Equine Body Conditioning Scoring’ ontwikkeld waarmee je per beoordeling de scores heel makkelijk kunt vastleggen.


Uiteindelijk krijg je dan een gemiddelde score met daaraan een conclusie verbonden. Ook kun je elke keer een foto van je paard uploaden zodat je snel kan zien of de conditie van je paard veranderd is. Een zeer gebruiksvriendelijke en functionele app die gratis te verkrijgen is in de Google Play Store (Andriod) of de App Store (iOS).

App #2                 Horse Grimage Scale

Als je paard kreupel is of een zichtbare verwonding heeft dan weet je dat je paard pijn heeft. Maar paarden zijn dus van nature meesters in het verbergen van pijn en uitingen hiervan zijn dan ook vaak heel subtiel. Recent onderzoek heeft aangetoond dat je aan het gezicht van een paard kunt aflezen of deze pijn heeft. Er zijn zes belangrijke gebieden om op te letten:

  • oren
  • ogen
  • boven de ogen
  • neus
  • snuit
  • gezichtsspieren

De Europese Unie heeft een project genaamd ‘Animal Welfare Indicators’ (AWIN) gesubsidieerd en middels dit project is de app ‘Horse Grimage Scale’ ontwikkeld. Deze app kan door paardeneigenaren en dierenartsen worden gebruikt als mobiel hulpmiddel bij de beoordeling van pijn bij paarden.

Voordat je je eigen paard kan gaan beoordelen, moet je een training doorlopen. In deze training krijg je een foto van een paard te zien en moet je per gebied aangeven hoeveel pijn het paard heeft (not present, moderately present of obviously present). Als je het niet precies weet dan kun je op de knop ‘Definition’ drukken en dan wordt er uitgelegd waar je op moet letten. Aan het einde van de training zie je hoeveel goede of foute antwoorden je hebt gegeven. Vervolgens kun je je eigen paard toevoegen en starten met beoordelen. Aan het einde krijg je een score en kun je een video van je paard uploaden. Ook dit is een zeer gebruiksvriendelijke en functionele app die gratis te verkrijgen is in de Google Play Store (Andriod) of de App Store (iOS).

Deze apps en ook de eerder genoemde sensoren zijn ontwikkeld om het bewustzijn en de kennis van  paardeneigenaren te vergroten en daar zullen paarden alleen maar profijt van hebben. Dus zijn paarden en techniek voor elkaar gemaakt? Yes, they are!