was successfully added to your cart.

Ik zie de laatste tijd veel foto’s voorbij komen op social media van paarden met bandages om tijdens het trainen. Als klein meisje keek ik vroeger met veel bewondering naar dressuurruiters wiens paarden bandages om hadden. Als tiener ging ik zelf vol enthousiasme aan de slag met mijn pony en had ik bandages in verschillende kleuren die dan weer matchte met het sjabrak. Maar inmiddels doe ik mijn paarden geen bandages meer om. Niet alleen omdat ik het een tijdrovend klusje vind, maar ook omdat ik weet dat er risico’s aan verbonden zijn. Hoe zit dat nu precies?

Pezen zijn vezelige strengen bindweefsel die spieren met botten verbinden. Ze hebben een hoge spankracht en kunnen enorme krachten verduren. Pezen zijn echter slecht doorbloed en kunnen daarom na een beschadiging slecht genezen. Als je een paard traint met bandages dan ontstaat er warmte onder de bandage. De warmte kan niet weg waardoor de temperatuur van de pees stijgt. Het peesweefsel kan kleine beschadigingen oplopen en als dit keer op keer gebeurt dan is de kans op zwakke plekken in de pees groot.

Betekent dit nu dat elk paard dat getraind wordt met bandages uiteindelijk een peesblessure oploopt? Natuurlijk niet, want het hangt van meerdere factoren af of je paard daadwerkelijk kreupel wordt. Maar het gebruik van bandages tijdens het trainen kan de kans op een peesblessure wel vergroten. Als je besluit om wel bandages te gebruiken, zorg er dan voor dat de bandages stevig maar niet strak zitten. Verwijder de bandages gelijk na het rijden en spoel de benen van je paard af zodat de temperatuur van de pezen afneemt. Door dagelijks de benen van je paard te voelen, kun je zwelling of warmte vroegtijdig ontdekken.