was successfully added to your cart.

Terwijl ik dit artikel schrijf, schijnt de zon volop en staan mijn paarden lekker te genieten in de wei. Maar de herfst staat voor de deur en er gaat helaas een moment komen dat ze vanwege slecht weer niet meer in de wei kunnen staan. Deze overgang van wei naar stal betekent voor mijn paarden een verandering in rantsoen en het is belangrijk om deze overgang langzaam te laten plaatsvinden. Hoe zit dat nu precies………..

Het verteren van voedsel bij paarden is een complex proces. Paarden zijn planteneters en kunnen alle voedingsstoffen uit planten halen. Ze herkauwen hun voedsel niet en hebben een gedeeltelijk enzymatische spijsvertering. In de maag en dunne darm vindt enzymatische vertering plaats en in de blinde en dikke darm bacteriële fermentatie. In het weideseizoen bestaat het rantsoen voornamelijk uit gras, maar op stal uit kuil en hooi. Nu hoor ik je denken ‘maar kuil en hooi is toch gedroogd gras dus hoezo kan dit kwaad?’.

Dit heeft te maken met het droge stof gehalte van gras, kuil en hooi. Elk voedermiddel bestaat uit water en droge stof. Droge stof is het deel dat overblijft als al het water is verdampt en is het totaal aan voedingsstoffen zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen. In onderstaande tabel kun je zien dat gras veel meer water maar minder voedingsstoffen bevat dan kuil en hooi. Een paard dat de hele dag gras eet, krijgt dus veel meer vocht binnen dan een paard dat alleen maar kuil of hooi eet. Bij een plotselinge rantsoenwisseling is het mogelijk dat bepaalde bacteriën in de blinde en dikke darm verstoord worden en deze verstoring kan leiden tot verstopping of koliek.

Type               Droge stof           Water                                                                         
Gras 15 – 20% 80 – 85%
Kuil 60 – 70% 30 – 40%
Hooi > 80% < 20%

Bron: CVB Tabellenboek Voeding Paarden en Pony’s

Om problemen te voorkomen, is het dus belangrijk om je paard langzaam te laten wennen aan het nieuwe rantsoen. Bouw het aantal uren in de wei langzaam af en schroef de hoeveelheid kuil en hooi op gedurende een aantal weken.