was successfully added to your cart.

We willen allemaal graag een mooi bespierd paard hebben. Maar hoe ontwikkel je eigenlijk spieren bij een paard? Een paard kan niet méér spieren krijgen, want de hoeveelheid spiercellen is genetisch bepaald. Maar je kan er wel voor zorgen dat spieren dikker worden, oftewel groeien. Essentieel bij spieropbouw zijn training en voeding. Voeding maakt spiergroei mogelijk, maar training is nodig om spieren daadwerkelijk te laten groeien.

Training
Training is nodig om spieren te laten groeien. Een onderdeel wat vaak een beetje wordt vergeten, is het belang van voldoende rust tussen de trainingen. Tijdens het trainen van je paard vraag je namelijk de spieren om zwaarder werk te doen dan normaal. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels. Het paardenlichaam heeft tijd nodig om deze scheurtjes te herstellen en sterker te worden zodat het bestand is tegen het zwaardere werk. Als het paardenlichaam niet voldoende rust krijgt dan herstellen en groeien de spieren niet.

Dit is heel mooi te zien op deze afbeelding en bijbehorende info van IPOS.

De grafieken betekenen het volgende:
a) Door je training op het juiste moment te plannen, zal je paard steeds beter worden.
b) Als je te snel weer gaat trainen, zijn de spieren nog niet genoeg hersteld en zal je paard juist verslechteren.
c) Als je te lang wacht, zakt het weer terug naar het startniveau en verbetert je paard niet.

Hoe zwaarder de training, hoe langer het herstel duurt. Gemiddeld is dit twee tot drie dagen. Als je een paard langer dan drie dagen niet traint, valt hij terug naar zijn oorspronkelijke fitheidsniveau en wordt hij dus niet sterker.

Voeding
Rust tussen de trainingen is heel belangrijk zodat de spieren kunnen herstellen en groeien. Dit kan alleen als het paard voldoende eiwitten binnenkrijgt, want deze zijn een belangrijke bouwstof voor de spieren. Lange tijd werden eiwitten gezien als iets om te mijden, maar niets is minder waar. Eiwitten bestaan uit aminozuren en deze zijn nodig voor de vorming en herstel van spierweefsel.

Normaal gesproken heeft een paard niet veel eiwitten nodig en kan de noodzakelijke hoeveelheid makkelijk halen uit ruw- en krachtvoer. Wil je echt weten hoeveel eiwitten je paard via het ruwvoer binnenkrijgt dan is het verstandig om een ruwvoeranalyse te laten uitvoeren. Eurofins Agro is bijvoorbeeld een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Andere eiwitrijke bronnen zijn luzerne, soja en lijnzaad.

Het tijdstip van voeren heeft ook effect op de spieropbouw. Het is aan te raden om circa 3 uur voor een training of wedstrijd geen krachtvoer te geven, want dat kan voor schommelingen in de glucose- en insulinegehalten zorgen. Hierdoor kan je paard juist een dipje krijgen. Kleine porties ruwvoer vooraf kunnen wel, want die zorgen niet voor deze schommelingen. Het is wel aan te raden om je paard na de training ruw- of krachtvoer te geven. Door de spieren weer van energie te voorzien, verloopt het herstel sneller.